Project
Sanadome
Weg door Jonkerbos 90
6532 SZ Nijmegen
Sanadome
Weg door Jonkerbos 90
6532 SZ Nijmegen
Sanadome
Wellness Resort Sanadome is een futuristisch gebouw gelegen in een bosrijke omgeving in Nijmegen en is een toonbeeld van moderne architectuur. Ontspanning en gezondheid staan centraal. Sanadome heeft vijf verschillende afdelingen. 1) Thermaalbad: een groot binnenbad met thermaal water uit eigen bronnen. 2) Sanasport Health Club: een geclimatiseerde sportzaal. 3) Well Food: vier restaurants met ieder een eigen uitstraling en ecologisch verantwoorde producten 4) Sanashop: een winkel met een zeer compleet aanbod. 5) Scandic Sanadome: een vier sterren spa & wellness hotel met 85 deluxe en 11 superior hotelkamers.
De uitvoering van onze plannen voor de restyling van de plafonds, de verlichting en de wanden van het thermenlandschap in het souterrain is in volle gang. Daarnaast wordt aan de linkerzijde van de hal op begane grond hard gewerkt aan de realisatie van een nieuwe receptie met back-office, nieuwe vergaderruimtes, een boardroom, een nieuwe shop en een kookstudio voor cooking and dining in exclusieve setting. Hiervoor hebben wij enkele jaren geleden de plannen ontworpen.
Interview met Architect Paul Timmermans.
In 1995 tekende Paul Timmermans als jonge, rechterhand van architect Jo Scheffer mee aan het ontwerp van Sanadome. Zij ontwierpen een futuristisch gebouw dat lichtjes refereert aan de Van Nellefabriek, het fraaie staaltje van Rotterdamse constructivistische architectuur uit 1931. “Een luchtige bouwstijl waarin met veel doorzicht de relatie tussen binnen en buiten wordt gelegd”, verklaarde Scheffer in het jubileumjaar 2015. “Sanadome refereert aan de vernieuwende bouwstijl van de jaren dertig: helder, open en fris. Met verwijzingen naar de nieuwe zakelijkheid, het Nieuwe Bouwen, Bauhaus. Die architectuur was en is nog steeds vooruitstrevend.”
De kracht van het originele idee
“Twee gebogen cirkels die met de rug tegen elkaar liggen, geven Sanadome zijn karakteristieke vorm”, legt architect Timmermans in het voorjaar van 2019 uit. Hij tekende voor aanpassingen in het masterplan. “De kracht van het originele idee is dat je het ontwerp aan de tijd kunt aanpassen. In de vleugels is er ruimte voor uitbreiding mogelijk, zoals we met restaurant Breeze bij de Thermen al hebben gedaan.”
Oud Canadees hout en Italiaans leisteen
In het oorspronkelijke ontwerp was de kleurstelling ‘terughoudend’, zegt hij, “veel rustige wittinten domineerden het kleurbeeld. Dat was destijds de norm voor zulke gebouwen. Nu brengen we met nieuwe, houten plafonds en fraaie wanden met Italiaans leisteen en echt oud Canadees hout meer sfeer en warmte in de Thermen. De uitstraling is luxe, de aankleding is van een hoog niveau met veel aandacht voor het detail. Kijk bijvoorbeeld naar de spiegels en de tappunten voor bronwater aan de wanden.”
De verbinding tussen buiten en binnen
In het plafond is nieuwe verlichting verwerkt die in aangepaste kleuren de Thermen kunnen verlichten en zo de sfeer versterken. “Het gaat om de natuur en het water, die staan centraal, en met de aankleding van de baden hebben we daarop meer nadruk gelegd. Het buiten is naar binnen gebracht. Helemaal in de stijl van de huidige tijd, maar ook in harmonie met het oorspronkelijke ontwerp dat is gebaseerd op de relatie tussen binnen en buiten.”
Bron: Sanadome Magazine zomer 2019
Opdrachtgever: Thermae Development Company