Place to be Sport en Bewegen HAN in voormalige parkeergarage

Artikel: Schooldomein November 2017
Tekst: Sibo Arbeek

De wens was om op deze van oorsprong donkere plek een lichte ruimte te maken met een frisse en vooral sportieve uitstraling

Delen op sociale media

Projectarchitect Paul Arets van AGS-architects legt uit: “Vanaf 2014 is HAN Sport en Bewegen gehuisvest in de hoogbouw van het Gymnasion van de Radboud Universiteit en maakt gebruik van het Radboud Sportcentrum in het zuidelijk deel van het Gymnasion. De hoogbouw wordt momenteel door de Radboud Universiteit tot één faculteitsgebouw verbouwd en daarom moest de HAN eruit. De afgelopen jaren is tevergeefs druk gezocht naar een nieuwe locatie in de directe omgeving. Er dreigde dat HAN helemaal zou verhuizen, maar dat zou ook voor het sportcentrum een onaantrekkelijke gedachte zijn. Rond de jaarwisseling 2015/2016 ontstond het idee om de parkeergarage onder de sporthallen in te zetten. In feite bestaande ruimte, dus een duurzame oplossing. Iedereen was gelijk enthousiast. De planning was krap, want HAN moest er de zomer van 2017 uit. In anderhalf jaar is het programma bepaald, het plan uitgewerkt en de uitvoering gedaan. Een huzarenstuk dat van durf getuigt.”

UITDAGINGEN

Paul schetst de uitdagingen: “Je bouwt niet elke dag een parkeergarage om tot een school, waarbij deze opgave ook landschappelijk en stedenbouwkundig om een voorzichtige vormgeving vroeg. Het is naast een architectonische uitdaging ook een technischesthetische uitdaging; om ontmoeting te stimuleren heb je een open en lichte ruimte nodig, met voldoende specifieke accenten. Ik heb dus een open plattegrond gemaakt met een heldere zonering vanuit verschillende typen activiteiten. Aan de zuid- en oostzijde zijn verlaagde maaivelden gelegd met een glazen gevel en toegang tot de sportvelden. De entree aan de oostzijde ligt verdiept aan de openbare weg en het park Brakkenstein, een monumentaal park waar HAN gebruik van maakt. De grote ruimten zitten aan de zuidzijde; de medewerkers en studenten hebben er elk een zone waar ze kunnen werken, met elk een eigen buitenplein. In het centrum ligt de meet en greet zone, geaccentueerd door een atletiekvloer en een bar waarboven als afscheiding basketballen hangen. Daaraan grenzen de hoofdzones van studenten en medewerkers. Aan de noordzijde hebben we standaard lokalen gelegd met projectgroep ruimtes, in het midden vind je naast enkele lokalen vooral voorzieningen zoals toiletten, bergingen en liften. De parkeergarage is als het ware noordelijk opgeschoven en aan die kant is een groenzone gecreëerd, zodat je geen uitzicht op de verkeersstromen hebt.”

SLIM RUIMTEGEBRUIK

Paul verder: “De ruimte was fors kleiner dan waar de studenten en hun docenten eerst zaten, dus moest het een slim programma worden. Daarbij heb ik gekeken naar ruimten in het sportcentrum en de mogelijkheid om die multifunctioneel te gebruiken.

Zo is het sportcafé op de eerste verdieping verbouwd en mede geschikt gemaakt als studie- en ontmoetingsruimte. Een deel van de tribunes van de beide sporthallen is weggehaald en daar zijn projectgroep ruimtes toegevoegd. Daglicht is gecreëerd door verschillende openingen onder het maaiveld te maken, waarbij grote glazen wanden en buitenpleinen voor een natuurlijke verbinding tussen buiten en binnen zorgen. Daarnaast was het een uitdaging om de akoestiek goed te regelen, met twee sporthallen boven je hoofd. We hebben een compleet verende zwevende laag opgehangen aan de betonvloeren en de invulling is daaronder gemaakt; dat werkt boven verwachting goed. Resteerde de wens om een auditorium toe te voegen voor 180 personen; dat paste constructief niet en hebben we opgelost door aan de zuidkant onder het maaiveld te bouwen. Het is een asymmetrisch oplopend auditorium geworden en door de grote glasopeningen en het feit dat het direct in verbinding staat met de ruimten buiten ervaar je niet dat je onder de grond zit.”

NORAPLAN VALUA RUBBER VLOERBEDEKKING

Bijzonder element in het ontwerp zijn de verschillende accenten in de rubber vloerbedekking. Frank Beulen is Accountmanager bij Nora Flooring Systems: “Onze relatie met AGS Architects gaat al ver terug; we hebben ook al samengewerkt in het gebouw van Gymnasion, waarin in de algemene en sportruimten ook rubber vloerbedekking ligt. De wens van AGS Architects om op deze van oorsprong donkere plek een lichte ruimte te maken met een frisse en vooral sportieve uitstraling viel samen met de introductie van de noraplan valua vloer. Dat is een nieuw pallet met lichte en frisse kleuren met een nerfstructuur en ton sur ton kleurenopbouw. We hebben ons in de eindgebruiker verplaatst; dat zijn studenten en medewerkers die een relatie hebben met sport en bewegen. Het is een vloer waarbij het natuurlijke materiaal en de frisse kleuren een comfortabel en behaaglijk gevoel geven, waardoor een actieve, maar tegelijkertijd ook huiselijke sfeer ontstaat. De atletiekbaan in het midden is weer de noraplan sentica vloer, waarbij je de kleurstelling van een sintelbaan benadert en de link met de sportieve functie versterkt. Wanneer je door deze ruimten loopt ervaar je meer dan een vloer; de toepassing en de verschillende kleuren versterken de beleving van de ruimten.” Aan het einde van het gesprek lopen we nog eens door de ruimte en langs de parkeergarage. Paul lacht: “Het is alsof het altijd al zo bedoeld is.”

Dankzij het gestructureerde oppervlak komt de vloer tot leven,

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Copyright 2017 - AGS Architects - Ontwerp & Realisatie door Marc Bijl